BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Khamis, 18 April 2013

TUMIS PUCUK PAKU






TUMIS PUCUK PAKU






1Ikat Pucuk Paku dipotong,cuci dan toskan airnya

1/2 cawan ikan bilis dibelah dua dan dicuci*
1/2 cawan cili padi*
3 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah kecik*
suku cawan air
sedikit minyak untuk menumis
1 sudu serbuk pati ayam maggi atau 1/2 camt serbuk perasa
garam secukup rasa
1 camt gula


*ditumbuk lumat/dikisar...ummi kisar guna blend kering....malas nak tumbuk....asyik nak lompat keluar je....klu duduk apartment lg baik jangan tumbuk....nanti satu kampung dengar....he..he





jom kita tumis...


panaskan minyak dalam kuali...agak-agak dalam satu senduk gitu..bila panas masukkan bahan yang ditumbuk/blend....tumis sehingga naik bau..api jangan terlalu besar ye kang hangus pulak le cili tu.....bila dah sedikit garing masukkan pucuk paku.kacau hingga sebati dan sedikit layu masukkan garam,gula dan serbuk perasa....rasakan garamnya,masukkan air dan besarkan api kacau rata dan boleh la tutup api dan dihidangkan...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang ads