Assalamualaikum...salam sejahtera semua,pagi-pagi ni ingat nak entry resepi yang biasa ummi masak untuk anak-anak dan ayahnya...simple je tapi enakkk banget...bolehla kita masak untuk tengahari ni.sebenarnya bagi orang jawa sup mee ni selalunya dimakan dengan nasi,dijadikan sebagai kuah yang lengkap dengan sayurnya sekali dan sebagai kawannya kita makan bersama ikan goreng dan sambal kicap.....ummmmpphhh..berselera betul makan dengan keluarga.....jom masak...
SUP MEE ALA JAWA
Bahan yang diperlukan...
1 mangkuk mee kuning
3 tangkai sawi dipotong
1 mangkuk taugeh
1 biji tomato dibelah enam
sedikit daging/ayam
10 ekor udang sedang,cuci dan toskan
2 ekor sotong dibersihkan dan dipotong bulat basuh dan toskan
5 ketul fish ball dicuci dan dibelah dua
1 keping fish cake cuci dan hiris tipis
1 biji cili besar hiris tipis
3 biji bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
sedikit serbuk lada sulah/lada hitam
1 camb perencah sup adabi
4 cawan air
garam secukup rasa
sedikit serbuk perasa/serbuk pati ayam maggi
minyak untuk menumis
*(ditumbuk/diblend)
seelok-eloknya semua bahan -bahan yang digunakan hendaklah dibersih atau dicuci dahulu sebelum dipotong....okeyyy...
jom kite cube membuatnya....
Panaskan kuali/periuk....masukkan satu senduk minyak masak,bila minyak panas masukkan bahan yang ditumbuk/blend tadi,tumis sehingga naik bau dan pecah minyak,masukkan ayam atau daging,tutup sebentar kuali atau periuk,perlahankan sedikit api, biarkan dalam 2 ke 3 minit,buka dan kacau semula,masukkan air dan perencah sup adabi biarkan sehingga mendidih....dan daging empuk..
kemudian masukkan fish ball,fish cake,sotong dan mee,kacau 2 ke 3 minit,masukkan pula udang,mee,sawi,tomato,garam,serbuk perasa,biar mendidih sekejap,....sekejap tau jangan lama sangat,rasakan garamnya,tutup api dan masukkan tauge.....dah siap,gaul-gaulkan...emm siap dah....
Makan macam tu je pun boleh gak....tapi ummi sekeluarga wat lauk tengahari
tapi jangan makan dulu jom kita goreng ikan jap....
IKAN GORENG KUNYIT
5 Ekor ikan kembung dibersihkan toskan airnya
11/2 inci kunyit hidup*
6 ulas bawang putih *
2 camt garam halus*
minyak untuk menggoreng
*ditumbuk/blend
gaulkan ikan dengan bahan yang ditumbuk biarkan mesra alam kejap....
panaskan kuali,masukkan 2 cawan minyak,bila minyak dah panas masukkan ikan goreng sehingga garing.....dah siap dah....
Tapi nanti dulu.....ada lagi sambal kicap lum siap...jom kita buat sambal kicap dulu,maka sesungguhnya bila makanan ini tiada bersambal kicap...tiada apalah yang sedapnya....
SAMBAL KICAP
Bahan-bahannya...
20 biji cili padi
2 camb gula pasir
1/2 cawan kicap....ummi guna kicap habhal..kipas udang
2 biji bawang putih
1/4 cawan air suam
minyak untuk menggoreng
cammane nak buat nie...
Panaskan minyak dalam kuali,masukkan bawang putih,bila agak kekuningan
masukkan cili dengan pantas,kemudian tutup kuali,bukan ape...nanti dia meletup-letup....okey kemudian.bila dah meletup tu,matikan api and than baru buka tutup periuk tu,angkat,minyaknya jangan diangkat pula,angkat cili dan bawang putih je...
masukkan dalam blend,cili,bawang putih,air,gula dan kicap...kisar sehingga sebati dan halus....masukkan kedalam bekas.....dah siap dan komplet menu tengahari kita hari ni dah boleh makan.....tengoklah faez makan nanti siap geleng-geleng kepala lagi....kalau ayah pulak....ummi memang pandai masak...
he..he masak simple je...tapi kena ngan selera tu yang rasa sedap tu,makan pulak panas-panas.......perghhh
Isnin, 15 April 2013
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
salam..ummi boleh tlg ajarkan x cmne nak masak deng deng daging??
BalasPadamwassalam..nnt ummi ajarkan yeee..
BalasPadam