Assalamualaikum kawan-kawan semua,
Hari ni ingat nak entry kuih untuk santapan petang nanti...resepi ni belajar dari Zam masa duduk kat ST .....masa tu buat kat rumah salwa...adalah 2..3 orang lagi termasuk mizah....terimakasih Zam...dah ajar kita orang sume....tapi masalahnya resepi tu dah hilang...maklum malas nak nulis....
berkubur gitu je lah...Wa pun ingat lagi ke tidak...
tapi seingat kak mas(ummi lah tu)nama manja masa kat ST....he..he...masa tu sume sayang kat kak mas...perasan la pulok.....
Seingat kak mas masa Zam ajar tu kita guna yis basah dan air dingin dari esbok kan...tapi tak pelah kita buat guna resepi baru....resepi ni kak mas cari kat My Resepi...tak ingat la pulak sape yang nulis nye....apa pun thank my resepi....
Resepi ni dah selalu buat semenjak ambik dari my resepi...buatnya mudah sangat.....jom kita gi dapur....
kalau nak buat donut kita semestinya nak kena ada kan bahan ni.....
1 kg tepung gandum.....lebih kurang 45 ke 50 biji ikut saiz lah...
1 peket yis segera mauripan
1 1/2 mug air suam...hangat-hangat sikit
1 camt gula
5 camb marjerin/butter
6 camb susu pekat manis
gula kastor untuk saduran...kalau guna gula halus tak berapa cantik...tapi kalau tak dek boleh jugak..
minyak untuk menggoreng terendam
cara-cara menyediakannya....
- Bancuh yis dan gula dengan air suam.
- Kacau dan ketepikan...biarkan sampai berbuih.
- Gaul tepung,susu pekat manis dan marjerin sampai berderai...
- Masukkan bahan bancuhan yis tadi.
- Uli sampai sebati dan adunan tak melekat ditangan dan dibekas.
- Rehatkan adunan selama setengah jam.
- Tumbukkan adunan untu mengeluarkan angin dan uli sekali lagi.
- Bentuk adunan menggunakan acuan donat...kak mas guna gelas je dan lobangnya kak mas gunakan penutup botol.
- Buat sehingga selesai dan rehatkan sekali lagi lebih kurang 10 minit.
- Goreng dengan api perlahan....jangan masukkan terlalu banyak donat kedalam kuali...goreng lah 5 biji pada setiap kali gorengang...selalu terbalik kan supaya kuningnya sama atas dan bawah...
- Sejukkan sebentar....kemudian boleh lah digolek-golekkan diatas gula kastor.
- Boleh lah dihidangkan panas..panas gitew....
SORRY PIC TAK SEMPAT SNAP LAGI.....NANTI YEE.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan