Assalamualaikum...
Apa khabar semua,semoga sihat-sihat semuanya dan boleh masak untuk anak-anak dan suami yang tersayang...ingat hari ni nak masak yang simple-simple je..bukan ape air pun tak de,penyakit M lebih la pulak...ok lah ape kate hari ni kite cube masak sambal sardin mesti best giler....jom masak....
Sambal sardin terung belimbang
Inilah dia rupa terung belimbang....orang jawa panggil cepokak....
Bahan-bahannya..
1 tin sardin(Ummi guna cap botan)
2 biji bawang besar dibelah dua dan dihiris jangan terlalu tipis ye...
2 biji kentang dibelah 6 dan digoreng
1 biji tomato dibelah 6
1/2 cawan terung belimbang dibuang tangkai
20 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 camt garam
1/4 cawan kicap
minyak untuk menumis
*ditumbuk lumat.....ummi guna blender kering jer...cepat siap..he..he
*kalau tak nak pedas boleh la kurangkan cili ye...
Cara-cara membuatnya..
1.Panaskan minyak didalam kuali,tumiskan cili,bawang putih dan halia yang telah ditumbuk/blend tadi,kacau rata sehingga naik minyak,kemudian masukkan sardin,kacau beberapa minit,masukkan pula kentang yang telah digoreng dan terung belimbang..kacau supaya jangan hangus..sehingga terung sedikit layu..kemudian masukkan bawang besar kacau-kacau sekejap,masukkan tomato,garam dan kicap....gaul sebati....
dah siap...tutup api...msukkan kedalam mangkuk dan bolehla dinikmati untuk makan tengahari.....emmmmhh berasap ....
Isnin, 15 April 2013
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan