BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Selasa, 16 April 2013

MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK



Assalamualaikum kengkawan dan anak-anak yang dikasihi sekelian,hari ni teringat lak nak masak telur itik....kebetulan kawan ummi kat surau tu....cik Rizal banyak menternak itik telur ni
kita beli kat dia je la....ingat nak beli banyak sket....bukannya apa nak buat telur masin....kebetulan Ramadhan pun tak lama lagi akan muncul..elok kita siap-siap buat...nanti tak le kelam kabut baru nak buat....dah siap buat nanti masuk dalam esbok....bila teringin nak makan je benda dah ada.....kan senang.......

Hari ni ummi nak wat masak lemak cili api telur dulu....jom kita gi dapur....


MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK DAUN KUNYIT


Bahan-bahannya

5 biji telur itik
20 biji cili padi.*...kalau tak nak pedas boleh kurangkan
1 inci kunyit hidup*
3 ulas bawang merah*
sehelai daun kunyit...diracik halus jika suka...kalau nak potong satu inci pun boleh
4 cawan santan dari sebiji kelapa
3 camt garam halus/secukup rasa
1 camb gula pasir

*ditumbuk lumat/diblend dengan sedikit air
telur dibasuh bersih

Cara-cara membuatnya adalah seperti berikut..


1.Masukkan santan dan bahan yang diblend kedalam periuk.
2.Masak atas api yang sederhana sehingga kuahnya mendidih,kacau selalu supaya tidak pecah minyak,masukkan garam dan gula.
3.Kecilkan api,pecahkan telur dalam mangkuk,masukkan telur satu persatu diposisi yang berlainan.
4.Biarkan seketika,jangan dikacau,biarkan telur mengeras,kemudian dipusingkan,bila dah cantik kerasnya,besarkan sedikit api,biarkan mengelegak sekejap.
5.Masukkan daun kunyit yang telah dihiris tadi,biarkan dalam 2 ke 3 minit....
6.Masukkan kedalam mangkuk...sedia dimakan....


Jangan lupa pekenakan dengan ikan kering ke,ikan pekasam ke boleh juga makan bersama kerabu mangga.....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang ads