Selasa, 16 April 2013
MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK DGN BELIMBING BULUH
MASAK LEMAK CILI PADI TELUR ITIK DGN BELIMBING BULUH
5 Biji telur itik dibersihkan
10 Biji belimbing buluh..basuh dan dibelah dua
20 biji cili padi*...kalau tak suka pedas boleh la kurangkan..
11/2 inci kunyit*
3 Ulas bawang merah kecik*
4 Cawan santan dari 1 biji kelapa
garam secukup rasa
1 camb gula
* ditumbuk lumat atau diblend
care membuatnya'''
Masukkan santan dan bahan yang diblend kedalam periuk,masak atas api sederhana sehingga cantih mengelegak...kacau selalu,jangan pecah santan...kecilkan api,masukkan telur satu persatu kedalam periuk....janga bertindih tau...letak lain-lain tempat biarkan sehingga telur keras ..besarkan sedikit api...biarkan mendidih sekejap...masukkan garam dan gula...rasalah mengikut selera...jika kurang garam tambah la sedikit....and last sekali masukkan buah belimbing tadi biarkan seketika....3 ke 4 minit...tutup api dan hidangkan.....
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan