Jumaat, 19 April 2013
PUCUK PAKU MERAH GORENG BELACAN
PUCUK PAKU MERAH GORENG BELACAN
1 IKAT PUCUK PAKU MERAH
1/2 CAWAN CILI PADI*...KURANGKAN JIKA TIDAK MAHU PEDAS YE...
3 ULAS BAWANG MERAH KECIK*
2 ULAS BAWANG PUTIH*
1 INCI BELACAN*
1 CAMT GARAM HALUS
1 CAMT GULA
MINYAK UNTUK MENUMIS
*DITUMBUK LUMAT/DIBLEND
CARA MEMBUATNYE....
PANASKAN 1 SENDUK MINYAK DIDALAM KUALI,TUMISKAN BAHAN YANG DITUMBUK/BLEND SEHINGGA NAIK BAU BILA AGAK GARING MASUKKAN PUCUK PAKU MERAH,KACAU RATA,MASUKKAN GARAM,GULA DAN SERBUK PERASA....KACAU SEKAKI SEKALA SEHINGGA DAUN PAKU LAYU...AWAS API JANGAN TERLALU BESAR...TAKUT HANGUS PULAK...JANGAN MASUKKAN AIR,NANTI PUCUK PAKU AKAN MENGELUARKAN WARNA MERAH...TUTUP API DAN SEDIA DIHIDANG...ENAK DIMAKAN BERSAMA IKAN KERING..
.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan