KUIH CUCUR
Assalamualaikum....esok jom kita buat kuih cucur nak...kalau nak kita kena bancuh malam nie....sebab kuih ni kena peram dulu.....paling kurang dua jam...kalau bancuh malam ni ..canteeekkkk la... jom kita bancuh kat dapur ... sebelum tu kite cek dulu bahan-bahannya........
Bahan-bahannya..
2 Cawan tepung gandum 2 cawan tepung beras 1 Cawan gula pasir 1 Cawan gula merah 2 cawan air 1 senduk minyak masak untuk menggoreng
care membuatnya
Masukkan tepung gandum,tepung beras,gula pasir dan gula merah didalam satu bekas,bancuh dengan menggunakan tangan,masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga air habis,bila semua dah sebati tapiskan dalam satu bekas,tutup dan peram sekurang-kurangnya dua jam ...untuk esok boleh la bancuh malam ni....tutup rapat pastikan tiada semut-semut kecil yang boleh masuk kedalam bekas...
ok...dah pagi...sekarang jom kita goreng.. panaskan sesenduk minyak didalam kuali....kalau boleh kuali yang agak melengkung...khas untuk membuat kuih ni....api tak boleh kuat ye...kecik je.. bila minyak dah panas masukkan 1 senduk kecil adunan tadi..biarkan sehingga ada letusan gunung berapi mencair ditengahnya...pusing kan sekejap je peh tu boleh la angkat dan toskan minyaknyee
goreng la sekadar cukup untuk yang memakannya...baki selebihnya boleh la disimpan dalam esbok...bila teringin nak makan boleh la digoreng ...masa menggoreng, minyak perlu ditambah jika berkurangan...
selamat mencuba....:) |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan