Sabtu, 20 April 2013
AYAM MASAK LEMAK CILI API
AYAM MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN...
1/2 EKOR AYAM...potong kecil..sukehati lah nak potong berapa,cuci dan toskan
3 CAWAN SANTAN.. dari sebiji kelapa
1 INCI KUNYIT HIDUP*....kalau tak kuning tambah 1 camt kunyit serbuk
1/2 CAWAN CILI PADI*
2 BATANG SERAI....diketuk
2 BIJI KENTANG...belah 4
2 camt garam halus/secukup rasa
1 camb gula pasir
*DIKISAR/KALAU MALAS TUMBUK JER...he..he terbalik da
CARA MENYEDIAKANNYA...
masukkan ayam,bahan yang ditumbuk/kisar dan serai kedalam periuk,masak atas api sederhana sehingga air ayam sedikit kering,masukkan santan kacau sekali sekala...kecilkan api..biarkan mengelegak seketika,masukkan pula kentang,masak atas api sederhana,masukkan garam dan sedikit gula...rasakan garamnya..bila kentang lembut matikan api...bolehlah dihidangkan panas-panas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan